Is een online psycholoog geschikt voor mij?

Ervaar je recentelijk veel stress, pieker je veel of heb je overige belemmerende psychische klachten, maar wil je liever geen fysieke afspraak bij een gewone psycholoog? Heb je daarnaast twijfels over of een online psycholoog wel bij jou past? Lees dan verder zodat jouw vragen hopelijk beantwoord worden en jij met een goed gevoel bij een online psycholoog kunt beginnen.

Hoe gaat online therapie in zijn werk?

In principe ziet het behandeltraject bij een online psycholoog er hetzelfde uit als bij een reguliere behandelaar. Je vult het aanmeldformulier in en je geeft aan welk behandeltype je het liefst volgt (beeldbellen, chatten of online zelfhulpmodules). Nadat wij jouw formulier binnen hebben nemen wij contact met je op met een mogelijke datum voor het eerste gesprek. Tijdens het intakegesprek brengen we gezamenlijk jouw mentale klachten en hulpvraag in kaart en kijken we wat De Online Therapeut precies voor jou kan doen. Vervolgens gaat de online therapie van start.

Wat zijn de tarieven van een online psycholoog?

De meeste online therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn hier een aantal voorwaarden aan gebonden zoals:

  • De online psycholoog is BIG-geregistreerd.
  • De Online Therapeut heeft met de meeste bekende Nederlandse zorgverzekeraars een contract afgesloten. Geldt dit voor jouw zorgverzekeraar dan wordt de online therapie volledig vergoed (m.u.v. het eigen risico van de zorgverzekering).
  • De verleende zorg komt in aanmerking voor vergoeding. De online therapie die wordt aangeboden moet wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden zijn. De therapie moet in de GGZ-richtlijnen staan als aanbevolen voor de betreffende psychische klacht.
  • Tijdens de online therapie moet er sprake zijn van direct contact tussen de cliënt en de online psycholoog. Hieronder wordt verstaan beeldbellen, e-mailen, bellen en chatten. Een behandeling die geheel zonder contact met een psycholoog wordt gedaan, zoals bepaalde online zelfhulpmodules worden niet vergoed, behalve als het onderdeel is van een behandeling waarbij wel online gesprekken met een behandelaar plaatsvinden.
  • De diagnose valt onder vergoede zorg. Dit geldt zowel in de klassieke behandelkamer als bij een online psycholoog. De zorgverzekering vergoed de meeste klachten, alleen een aantal klachten, zoals specieke fobieën worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Klik hier voor een volledig overzicht van de vergoedingen en tarieven.

Online therapie op maat

De Online Therapeut ondersteunt mensen met verschillende psychische klachten , zoals angst, depressie en trauma. Dit doen wij aan de hand van verschillende therapievormen. Net zoals bij een reguliere psycholoog wordt per persoon en zorgvraag gekeken hoe de online therapie het beste georganiseerd kan worden. Op deze manier krijg jij altijd de zorg aangeboden die past bij jouw klachten. Heb je nog vragen over online therapie en wil je die direct aan onze psychologen stellen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier