Wat is online therapie?

Met online therapie, bijvoorbeeld via beeldbellen, helpt een erkend psycholoog je vanuit jouw eigen vertrouwde omgeving, dus vanuit huis of een andere vertrouwde omgeving. Zo krijg jij nog steeds de hulp die jij nodig hebt, maar hoef je niet naar een minder vertrouwde locatie. Het kan ook zo zijn dat je minder mobiel bent en dan is online therapie ook een goed alternatief. Online therapie is ideaal wanneer je fysiek of mentaal niet in staat bent om een psycholoog persoonlijk te bezoeken.

Een psychologische behandeling via videobellen is net zo effectief als een persoonlijke behandeling op locatie. Je bespreekt samen wat voor jou prettig werkt. Met de expertise van deonlinetherapeut.nl en onze ruime ervaring in online therapie krijg je al snel hetzelfde vertrouwen als in de behandelkamer, maar dan op afstand.
Wil je dit ervaren of persoonlijk advies over of online therapie bij jouw situatie past? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

Wat is online therapie via beeldbellen?

Therapie via beeldbellen lijkt erg veel op therapie op locatie. Maar wat is beeldbellen? Beeldbellen is bellen terwijl je elkaar ziet. Om met jou te kunnen beeldbellen maken we gebruik van een daarvoor geschikt en veilig platform, te vergelijken met Skype of Zoom, maar dan volgens de richtlijnen van de privacywet: de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Door de actuele corona maatregelen hebben veel mensen (noodgedwongen) ervaring opgedaan met beeldbellen.
Onze online psychologen zijn BIG geregistreerd en erkend GZ psycholoog. Je behandelaar is dus minstens even bekwaam als behandelaars die therapie geven op locatie. Onze psychologische zorg voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen. Daarnaast hebben onze online psychologen ook ervaring met het geven van therapie op locatie.

Is online therapie veilig?

De platformen die onze psychologen gebruiken voldoen aan alle wettelijke normen. Jouw persoonsgegevens worden uiteraard beschermd volgens de geldende privacy wetgeving. Zo kunnen wij jou garanderen dat het veilig is om online therapie te volgen.

Wanneer is therapie via videobellen geschikt?

Deze vorm van online behandeling kan bij veel verschillende psychische klachten helpen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Angst, Paniek, fobieën en dwang
 • Somberheid, rouw en depressie
 • Stress, overspannenheid en burn-out
 • Stress na ingrijpende levensgebeurtenissen en trauma (PTSS)
 • Onverklaarde lichamelijke klachten
 • Studie- en werkgerelateerde problemen
 • Levensfaseproblematiek
 • Stemmings- en gedragsproblemen bij dementie
 • ADHD en ADD
 • Eetbuistoornis

Net als bij een conventionele persoonlijke behandeling op locatie zal de online psycholoog inschatten welke behandelmethode past bij jouw klachten, behoeften en situatie. Samen bepalen we hoe we jouw hulpvraag gaan invullen en hoe de psychologische behandeling verder wordt ingericht. Dit is vergelijkbaar met een behandeling op locatie.
Verreweg de meeste behandelvormen en klachten zijn erg geschikt voor online therapie. Behandeling via beeldbellen is even effectief als een behandeling op locatie en wordt voor het grootste gedeelte op dezelfde manier ingevuld.

Wat is de beste online therapie in jouw situatie?

Wil je weten welke vorm van online therapie het best past in jouw situatie? Of heb jij vragen over online therapie via beeldbellen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Wordt online therapie ook vergoed?

Online therapie wordt vaak vergoed door de zorgverzekering, maar dit geldt alleen voor online psychologische hulp die voldoet aan onderstaande criteria:

 • De online psycholoog staat geregistreerd in het BIG-register.
 • De online psycholoog heeft contracten afgesloten met zorgverzekeraars. Wanneer de psycholoog contracten heeft afgesloten wordt de behandeling voor 100% vergoed (wel geldt net als bij een fysieke praktijk altijd het eigen risico van de zorgverzekering).
 • De verleende zorg komt in aanmerking voor vergoeding. De therapie die wordt aangeboden door de online psycholoog moet wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden zijn. De therapie moet in de GGZ richtlijnen staan als aanbevolen voor de betreffende psychische klacht.
 • Er moet sprake zijn van direct contact tussen de cliënt en de online psycholoog. Onder direct contact wordt verstaan: beeldbellen, e-mailen, bellen en chatten. Een behandeling die volledig zonder contact met een psycholoog wordt gedaan, zoals sommige online zelfhulpmodules worden niet vergoed, tenzij het onderdeel is van een behandeling waarbij wel online gesprekken met een psycholoog plaatsvinden.
 • De diagnose valt onder vergoede zorg. Dit geldt zowel in de klassieke spreekkamer als bij contact met een online psycholoog. De zorgverzekering vergoed de meeste klachten, echter enkele klachten, zoals relatieproblemen worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Bekijk hier de tarieven en vergoedingen voor online psychologische hulp.

In contact komen of advies vragen

Heb je psychologische hulp nodig en wil je weten of online therapie die kan bieden. Blijf dan niet met jouw klachten rondlopen en neem met de online therapeut contact op voor advies of maak direct een afspraak.

Bij ons kun je vertrouwen op:

 • Persoonlijk advies
 • Geen wachtlijst
 • Direct een afspraak
 • Vergoeding door de zorgverzekering bij verreweg de meeste klachten