Psychische klachten door coronacrisis

Veel mensen in Nederland geven aan last te hebben van psychische klachten door coronacrisis, vooral jongeren ervaren problemen.

Een meerderheid van de Nederlanders zegt door de coronacrisis één of meerdere psychische klachten te hebben gekregen. Voor veel mensen is het leven door deze coronacrisis minder leuk geworden, vooral door gebrek aan persoonlijk contact, spontaniteit en de afnemende zekerheid.

60 procent geeft aan door de coronacrisis in toenemende mate last te hebben van mentale klachten. De klachten variëren van lichte klachten zoals piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze zaken zoals depressiviteit en paniekaanvallen. Dat blijkt uit onderzoek dat door EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel is uitgevoerd.

Groei van mentale klachten onder jongeren

Vooral jongeren tot 35 jaar lijden mentaal onder de crisis: maar liefst driekwart (74 procent) zegt in de periode tot en met september last te hebben gehad van klachten. Daarmee zijn de geestelijke sores van jongeren vele malen groter dan die van oudere leeftijdsgroepen.

Van de 65-plussers zegt bijna de helft (48 procent) één of meerdere psychische klachten te hebben of te hebben ervaren. Het is opvallend dat de leeftijdsgroep met de meeste gezondheidsrisico’s de minste mentale problemen ervaren.

Veelvoorkomende klachten onder jongeren zijn stress (40 procent), eenzaamheid (38 procent) en aanhoudende vermoeidheid (36 procent). Naarmate de crisis langer duurt, neemt het aantal jongeren met klachten toe. In april 2020 had 31 procent van de jongeren last van stress en kampte 19 procent met vermoeidheidsklachten. 26 procent van de jongeren gaf aan eenzaam te zijn.

Veel jongeren verklaren dat zij tegen praktische problemen aanlopen die hen psychisch parten spelen. Onzekerheid over een huis of baan en de extra werkdruk, maar ook de zorg voor jonge kinderen zijn veelgenoemde problemen. Maar ook het hebben van relatief weinig contact en het gebrek aan variatie daarin, de sleur en moedeloosheid over de onzekere einde van de crisis zorgen ervoor dat veel  jongeren psychisch in de knoop komen.

Door Corona is het leven minder leuk

Verder geeft 60 procent van alle ondervraagden in het onderzoek aan dat hun leven door corona minder leuk is geworden. Dit komt vooral door de klap op het sociale leven. Driekwart (72 procent) mist het persoonlijk ontmoeten van mensen en 67 procent mist het gaan naar feestjes en verjaardagen. “Ik merk dat mijn sociale kring steeds beperkter wordt, terwijl ik heel graag onder de mensen ben. Ik heb het idee dat ik sociaal afgestompt raak”, zegt een ondervraagde.

Niet alleen missen veel mensen contact met anderen. Ook de spontaniteit van dat contact is significant minder. Zomaar even iemand opzoeken of naar een terras zonder te reserveren: twee op de drie ondervraagde zeggen die spontane acties te missen. “Ik mis de ongedwongenheid van elkaar ontmoeten. Alles moet maar gepland worden nu. Het leuke is er dan snel vanaf.”

Ondanks de behoorlijke impact van de coronacrisis op de psychische gesteldheid van mensen geeft driekwart (73 procent) aan tevreden te zijn. Dit aantal is iets lager dan in januari van dit jaar (80 procent) toen corona nog ver weg leek. Ook op psychisch en mentaal vlak gaat het bij een ruime meerderheid (66 procent) nog steeds goed. Met nog eens 22 procent gaat het niet goed, maar ook niet slecht.

Een verklaring voor het optimisme is dat veel mensen (76 procent) zich naar eigen zeggen goed kunnen aanpassen aan de veranderingen van de afgelopen periode. “In het begin had ik er nog wel moeite mee, maar alles went uiteindelijk. Voor nu is het gewoon accepteren dat het zo is, niet over nadenken, daar kom ik nergens mee.” Ook prijzen veel mensen zich nog altijd gelukkig met hun eigen gezondheid en die van hun naasten.

Heeft u psychische hulp nodig dan staan de psychologen van de Online therapeut voor u klaar.

(Bron: Eenvandaag)