Online therapie:
EMDR

EMDR online via beeldbellen

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een therapievorm waarbij herinneringen aan schokkende ervaringen worden verwerkt. EMDR is effectief gebleken bij post traumatische stressstoornissen (PTSS) en bij vele andere klachten. Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 90% van de mensen geen PTSS meer heeft na drie EMDR-sessies van 90 minuten. Bij EMDR neem je op verzoek van de psycholoog de schokkende herinnering in gedachten. Dan maakt de psycholoog gedurende 20 à 30 seconden met zijn vingers horizontale bewegingen, welke je volgt met je ogen. Een andere manier is dat je met je ogen een lichtje volgt op je computer of luistert naar tikjes via een koptelefoon. Deze methoden worden gebruikt bij online therapie. Tussendoor vraagt de psycholoog wat je ervaart en laat je na een kort antwoord weer naar de vinger of het lichtje kijken of naar de tikjes luisteren. Deskundigen zijn het er nog niet over eens hoe EMDR werkt, maar wel dát het werkt. Een aantal onderzoekers vermoedt dat de effectiviteit te maken heeft met de belasting van het werkgeheugen.


Wanneer is online EMDR bij De Online Therapeut geschikt?

De Online Therapeut is een praktijk voor kortdurende zorg (basis GGZ). Wanneer je je in één van onderstaande punten herkent zijn je klachten vermoedelijk geschikt om met kortdurende EMDR online behandeld te worden. In het intakegesprek wordt dit altijd nog goed onderzocht.

  • Je klachten zijn licht tot matig van ernst. Je kunt erg veel last hebben van je klachten, maar het lukt om (enigszins) te functioneren in het dagelijks leven.
  • Je hebt ernstige klachten naar aanleiding van een eenmalige ernstige gebeurtenis en functioneerde voor deze gebeurtenis goed in het dagelijks leven.
Wanneer is het beter om je aan te melden bij de specialistische GGZ?
Soms is behandeling in de basis ggz niet geschikt en is het beter om hulp te zoeken bij de specialistische ggz. Als je je herkent in één van onderstaande punten wordt je aangeraden contact op te nemen met de huisarts voor een verwijzing naar de specialistische ggz.

  • Er hebben traumatische gebeurtenissen plaatsgevonden in je jeugd, zoals herhaaldelijk seksueel misbruik of andere langdurige fysieke of mentale mishandeling.
  • Je hebt de neiging jezelf pijn te doen of de neiging jezelf van het leven te beroven.
  • Er is sprake van bijkomstige problemen of stoornissen, zoals een persoonlijkheidsstoornis.

Wil je weten of online EMDR aansluit bij jouw klachten, neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier. Beschrijf hierop globaal jouw verhaal, zodat wij een inschatting kunnen maken of online EMDR bij jou past. Bellen om even te overleggen kan ook op maandag, dinsdag en woensdag op telefoonnummer 06-41755631.

In onderstaand filmpje zie je hoe EMDR in zijn werk gaat.