Is online therapie geschikt voor mij?

Ervaar je de laatste tijd veel stress, pieker je veel of heb je andere vervelende klachten, maar zie je op tegen een fysieke afspraak bij een reguliere psycholoog? Heb je daarnaast twijfels over of online therapie wel bij jou past? Lees dan verder zodat jouw vragen hopelijk beantwoord worden en jij met een gerust gevoel jouw online therapie kunt starten.

Hoe gaat online therapie in zijn werk?

In principe ziet het behandeltraject bij online therapie er hetzelfde uit als bij een reguliere psycholoog. Je vult het aanmeldformulier in en je geeft aan welke therapievorm jouw voorkeur heeft (beeldbellen, chatten of online zelfhulpmodules). Nadat wij jouw formulier hebben ontvangen nemen wij contact met je op met een datumvoorstel voor het intakegesprek. Tijdens het intakegesprek brengen we samen jouw klachten en hulpvraag in kaart en kijken we wat De Online Therapeut precies voor jou kan betekenen. Vervolgens gaat de online therapie van start.

Wat is de vergoeding van online therapie?

De meeste online therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn hier bepaalde voorwaarden aan gebonden zoals:

  • De online therapie wordt gegeven door een BIG-geregistreerd psycholoog
  • De Online Therapeut heeft met de meeste reguliere Nederlandse zorgverzekeraars een contract afgesloten. Geldt dit voor jouw zorgverzekeraar dan wordt de online therapie voor 100% vergoed (m.u.v. het eigen risico van de zorgverzekering).
  • De verleende zorg komt in aanmerking voor vergoeding. De online therapie die wordt aangeboden moet wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden zijn. De therapie moet in de GGZ-richtlijnen staan als aanbevolen voor de betreffende psychische klacht.
  • Tijdens de online therapie moet er sprake zijn van direct contact tussen de cliënt en de online psycholoog. Hieronder wordt verstaan beeldbellen, e-mailen, bellen en chatten. Een behandeling die volledig zonder contact met een psycholoog wordt gedaan, zoals sommige online zelfhulpmodules worden niet vergoed, tenzij het onderdeel is van een behandeling waarbij wel online gesprekken met een psycholoog plaatsvinden.
  • De diagnose valt onder vergoede zorg. Dit geldt zowel in de klassieke spreekkamer als bij online therapie. De zorgverzekering vergoed de meeste klachten, echter enkele klachten, zoals relatieproblemen worden niet vergoed door de zorgverzekering.

De Online Therapeut voldoet aan alle gestelde eisen van de zorgverzekeraars, zodat behandelingen die onder de Basis GGZ vallen altijd worden vergoed door de gecontracteerde verzekeraars.

Klik hier voor een volledig overzicht van de vergoedingen en tarieven.

Online therapie op maat

De Online Therapeut helpt mensen met diverse klachten, zoals angst, depressie en trauma. Dit doen wij aan de hand van verschillende therapievormen. Net zoals bij een reguliere psycholoog wordt per persoon en hulpvraag gekeken hoe de online therapie het beste vormgegeven kan worden. Op deze manier krijg jij altijd de zorg aangeboden die het beste bij jou past.

Heb je nog vragen over online therapie en wil je die direct aan onze psychologen stellen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.