Is een online psycholoog geschikt voor jou?

Ervaar je de laatste periode veel stress, pieker je regelmatig of heb je overige vervelende mentale klachten, maar zie je op tegen een fysieke afspraak bij een reguliere psycholoog? Heb je daarnaast bedenkingen over of online therapie wel iets voor jou is? Lees dan verder zodat jouw vragen waarschijnlijk beantwoord worden en jij met een gerust hart jouw online therapie kunt starten.

Hoe gaat een online psycholoog te werk?

In principe ziet de behandeling bij online therapie er hetzelfde uit als bij een reguliere GGZ-instelling. Je vult het aanmeldformulier in en je geeft aan welke behandelvorm jouw voorkeur heeft (videobellen, chatten of online zelfhulpmodules). Nadat wij het formulier binnen hebben nemen wij contact met je op met een mogelijke datum voor het eerste gesprek. Tijdens de intake brengen we samen jouw klachten en hulpvraag in kaart en kijken we wat De Online Therapeut exact voor jou kan betekenen. Vervolgens kan de online therapie beginnen.

Wat zijn de tarieven van een online psycholoog?

De meeste online therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn hier enkele voorwaarden aan gebonden zoals:

  •  De online psycholoog is BIG-geregistreerd.
  • De Online Therapeut heeft met de meeste bekende Nederlandse zorgverzekeraars een contract afgesloten. Betreft dit jouw zorgverzekeraar dan wordt de online therapie geheel vergoed (m.u.v. het eigen risico van de zorgverzekering).
  • De verleende zorg komt in aanmerking voor vergoeding. De aangeboden behandelingen van de online psycholoog zijn wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden. De therapie moet in de GGZ-richtlijnen beschreven staan als gebruikelijk voor de betreffende mentale klacht.
  • Tijdens de online therapie moet er sprake zijn van direct contact tussen de cliënt en de online psycholoog. Hiermee wordt bedoeld beeldbellen, e-mailen, bellen en chatten. Een behandeling die geheel zonder contact met een psycholoog wordt gedaan, zoals sommige online zelfhulpmodules worden niet vergoed, behalve als het onderdeel is van een behandeling waarbij wel online gesprekken met een behandelaar plaatsvinden.
  • De diagnose valt onder vergoede zorg. Dit geldt zowel in de fysieke behandelkamer als bij een online psycholoog. De zorgverzekering vergoed de meeste problemen, alleen sommige klachten, zoals aanpassingsstoornissen worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Klik hier voor een volledig overzicht van de vergoedingen en tarieven.

De online psycholoog voor jou

De Online Therapeut helpt mensen met verschillende psychische klachten , zoals angst, depressie en trauma. Dit doen wij aan de hand van verschillende therapievormen. Net zoals bij een normale therapeut wordt per persoon en zorgvraag gekeken hoe de online therapie het beste ingericht kan worden. Zo krijg jij altijd de zorg aangereikt die het beste bij jou past. Heb je nog vragen over online therapie en wil je die direct aan onze psychologen stellen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.