Is een online psycholoog interessant voor jou?

Ervaar je recentelijk veel stress, pieker je veel of heb je overige belemmerende mentale klachten, maar zie je op tegen een fysieke afspraak bij een reguliere psycholoog? Heb je eventueel bedenkingen over of online therapie wel iets voor jou is? Lees dan verder zodat jouw vragen hopelijk beantwoord worden en jij met een goed gevoel bij een online psycholoog kunt starten.

Hoe gaat een online psycholoog te werk?

In principe ziet de behandeling bij online therapie er hetzelfde uit als bij een reguliere GGZ-instelling. Je vult het aanmeldformulier in en je geeft aan welke therapievorm jouw voorkeur heeft (beeldbellen, chatten of online zelfhulpmodules). Nadat wij het formulier hebben ontvangen nemen wij contact met jou op met een datumvoorstel voor het eerste gesprek. Tijdens het intakegesprek brengen we samen jouw klachten en zorgvraag in kaart en kijken we wat De Online Therapeut exact voor jou kan betekenen. Vervolgens kan de online therapie beginnen.

Wat is de vergoeding van een online psycholoog?

De meeste online therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn hier een aantal voorwaarden aan gebonden zoals:

  •  De online therapie wordt gegeven door een BIG-geregistreerd psycholoog.
  • De Online Therapeut heeft met veel reguliere Nederlandse zorgverzekeraars afspraken gemaakt. Betreft dit jouw zorgverzekeraar dan wordt de behandeling van de online psycholoog voor 100% vergoed (m.u.v. het eigen risico van de zorgverzekering).
  • De verleende zorg komt in aanmerking voor vergoeding. De aangeboden behandelingen van de online psycholoog zijn wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden. De therapie moet in de GGZ-richtlijnen staan als geschikt voor de betreffende psychische klacht.
  • Tijdens de online therapie moet er sprake zijn van direct contact tussen de cliënt en de online psycholoog. Hiermee wordt bedoeld videobellen, e-mailen, bellen en chatten. Een behandeling die geheel zonder contact met een psycholoog wordt gedaan, zoals sommige online zelfhulpmodules worden niet vergoed, tenzij het onderdeel is van een behandeling waarbij wel online gesprekken met een psycholoog plaatsvinden.
  • De diagnose valt onder vergoede zorg. Dit geldt zowel in de klassieke behandelkamer als bij online therapie. De zorgverzekering vergoed de meeste klachten, echter een aantal klachten, zoals aanpassingsstoornissen worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Klik hier voor een volledig overzicht van de vergoedingen en tarieven.

Online therapie op maat

De Online Therapeut helpt mensen met diverse mentale klachten , zoals angst, depressie en trauma. Dit doen wij aan de hand van verschillende therapievormen. Evenals bij een reguliere therapeut wordt per individu en hulpvraag gekeken hoe de online therapie het beste vormgegeven kan worden. Op deze manier krijg jij altijd de zorg aangereikt die geschikt is voor jou. Heb je nog vragen over online therapie en wil je die direct aan onze psychologen stellen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.