Wat te doen bij een depressie?
Wanneer je last hebt van een depressie is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan jou een verwijsbrief geven voor een psycholoog. Er zijn een aantal belangrijke stappen die je zelf al kunt nemen om de klachten te verminderen.
Wat kun je zelf doen bij een depressie?
- Blijf elke dag nuttige en plezierige activiteiten doen, zelfs al heb je er helemaal geen zin in. Door niets te ondernemen neemt de depressie toe, terwijl je zult merken dat de klachten juist afnemen als je herhaaldelijk leuke dingen onderneemt.
- Blijf contact houden met andere mensen. Een depressie zorgt ervoor dat je de interesse in anderen verliest. Hoewel je waarschijnlijk geneigd bent je terug te trekken is het belangrijk niet in een isolement te geraken.
- Loop niet alleen rond met dit probleem. Een depressie is erg zwaar om mee te maken. Neem iemand in vertrouwen en deel je gevoelens. Door met iemand anders te delen hoe het écht met je gaat, zal je steun en opluchting ervaren wat ten goede komt aan je herstel.
- Zorg voor dagstructuur. Ga elke avond op ongeveer dezelfde tijd naar bed en sta niet te laat op. Ga overdag niet in bed liggen en eet op vaste tijden.
- Beweeg veel en ga regelmatig naar buiten. Wandelen of fietsen is al heel goed. Intensiever sporten, zoals hardlopen, werkt ook erg goed om depressieve klachten te verminderen.
- Kijk uit met verdovende middelen, zoals alcohol of drugs. Op de korte termijn kan het je gevoelens verdoven, maar bij overmatig gebruik zal het op de lange termijn de depressie in stand houden en zelfs doen toenemen. Wanneer je middelen gebruikt om gevoelens weg te drukken loop je extra risico op verslaving, waardoor er een ernstig probleem bij kan komen.
Hoe vaak komt depressie voor?
Misschien denk je dat je één van de weinigen bent met een depressie. Dit is verre van waar. Bijna één op de vijf mensen krijgt in zijn leven te maken met een depressie (Nemesis-2, de Graaf et al., 2010). Depressie is zodoende één van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Het goede nieuws is dat er veel onderzoek naar is gedaan. Hierdoor zijn er erg effectieve behandelingen ontwikkeld, zoals cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke psychotherapie.
Online behandeling bij depressie
Wanneer je merkt dat je klachten niet voldoende verminderen met bovenstaande adviezen is het verstandig om je aan te melden bij een psycholoog. Hoe eerder je er bij bent, hoe sneller het lukt om je weer beter te voelen. Depressie is zeer goed te behandelen via online therapie. Bij De Online Therapeut zijn er geen wachttijden en kun je direct terecht. De behandeling vindt plaats via beeldbellen en wordt vergoed door de basiszorgverzekering.
Werk direct aan je herstel en meld je nu aan.