Is online therapie geschikt voor mij?

Ervaar je de laatste tijd veel stress, pieker je veel of heb je andere belemmerende mentale klachten, maar wil je liever geen fysieke afspraak bij een reguliere psycholoog? Heb je tevens twijfels over of een online psycholoog wel iets voor jou is? Lees dan verder zodat jouw vragen hopelijk beantwoord worden en jij met een gerust gevoel bij een online psycholoog kunt starten.

Hoe gaat online therapie in zijn werk?

In principe ziet het behandeltraject bij online therapie er hetzelfde uit als bij een reguliere psycholoog. Je vult het aanmeldformulier in en je geeft aan welk behandeltype jouw voorkeur heeft (beeldbellen, chatten of online zelfhulpmodules). Nadat wij jouw formulier hebben ontvangen nemen wij contact met jou op met een mogelijke datum voor het intakegesprek. Tijdens het intakegesprek brengen we gezamenlijk jouw psychische klachten en hulpvraag in kaart en onderzoeken we wat De Online Therapeut precies voor jou kan doen. Vervolgens kan de online therapie beginnen.

Wat zijn de tarieven van online therapie?

Het merendeel van de online therapie is gedekt vanuit de basisverzekering. Wel zijn hier een aantal voorwaarden aan gebonden zoals:

  •  De online therapie wordt gegeven door een BIG-geregistreerd psycholoog.
  • De Online Therapeut heeft met veel reguliere Nederlandse zorgverzekeraars een contract afgesloten. Betreft dit jouw zorgverzekeraar dan wordt de online therapie geheel vergoed (m.u.v. het eigen risico van de zorgverzekering).
  • De verleende zorg komt in aanmerking voor vergoeding. De online therapie die wordt aangeboden moet wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden zijn. De behandeling moet in de GGZ-richtlijnen staan als gebruikelijk voor de betreffende psychische klacht.
  • Tijdens de online therapie moet er sprake zijn van direct contact tussen de cliënt en de online psycholoog. Hieronder wordt verstaan beeldbellen, e-mailen, bellen en chatten. Een therapievorm die geheel zonder contact met een psycholoog wordt gedaan, zoals bepaalde online zelfhulpmodules worden niet vergoed, behalve als het onderdeel is van een behandeling waarbij wel online gesprekken met een therapeut plaatsvinden.
  • De diagnose valt onder vergoede zorg. Dit geldt zowel in de klassieke spreekkamer als bij online therapie. De zorgverzekering vergoed de meeste problemen, alleen sommige klachten, zoals identiteitsproblemen worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Klik hier voor een volledig overzicht van de vergoedingen en tarieven.

Online therapie op maat

De Online Therapeut helpt mensen met verschillende psychische klachten , zoals angst, depressie en trauma. Dit doen wij door het gebruik van verschillende therapievormen. Evenals bij een reguliere psycholoog wordt per persoon en zorgvraag gekeken hoe de online therapie het beste georganiseerd kan worden. Op deze manier krijg jij altijd de zorg aangeboden die geschikt is voor jou. Heb je nog vragen over online therapie en wil je die direct aan onze psychologen stellen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.