Hoe werkt online therapie?

Online therapie maakt het mogelijk om gesprekken te voeren met een erkend psycholoog vanuit een voor jou prettige en vertrouwde omgeving. Op deze manier krijg jij nog steeds de ondersteuning die jij nodig hebt, maar hoef je niet naar een minder vertrouwde locatie. Voor mensen die slecht ter been zijn is online therapie ook geschikt. Online therapie is ideaal wanneer je [fysiek of mentaal niet in staat bent om een psycholoog persoonlijk te bezoeken. Een psychologische behandeling via videobellen is net zo effectief als een persoonlijke behandeling op locatie. Je bespreekt samen wat voor jou prettig werkt. Met de expertise van deonlinetherapeut.nl en onze ruime ervaring in online therapie krijg je al snel hetzelfde vertrouwen als in de behandelkamer, maar dan op afstand. Wil je dit ervaren of persoonlijk advies over of online therapie bij jouw situatie past? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

Online therapie via beeldbellen

Online therapie via beeldbellen komt sterk overeen met therapie op locatie. Maar wat houdt beeldbellen precies in? Bij beeldbellen heb je contact op afstand terwijl je elkaar ziet. Er wordt hiervoor een veilig platform gebruikt, vergelijkbaar met Skype of Zoom, die voldoet aan de richtlijnen van de privacywet: de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De afgelopen jaren hebben veel mensen (noodgedwongen) ervaring opgedaan met beeldbellen. Onze online psychologen zijn BIG geregistreerd en erkend GZ psycholoog. Je behandelaar is dus minstens even bekwaam als behandelaars die reguliere therapie geven. Onze psychologische zorg voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen. Onze online behandelaren hebben eveneens ervaring met het geven van therapie op locatie].

Bij welke klachten is online therapie geschikt?

Online therapie kan bij veel verschillende psychische klachten helpen. Denk bijvoorbeeld aan: • Angst, Paniek, fobieën en dwang • Somberheid, rouw en depressie • Stress, overspannenheid en burn-out • Stress na ingrijpende levensgebeurtenissen en trauma (PTSS) • Onverklaarde lichamelijke klachten • Studie- en werkgerelateerde problemen • Levensfaseproblematiek • Stemmings- en gedragsproblemen bij dementie • ADHD en ADD • Eetbuistoornis Net als bij een conventionele persoonlijke behandeling op locatie zal de online psycholoog inschatten welke behandelvorm past bij jouw klachten, behoeften en situatie. In overleg bepalen we hoe we jouw hulpvraag gaan invullen en hoe de psychologische behandeling verder wordt ingericht. Dit is hetzelfde als met een behandeling op locatie. Het merendeel van de behandelingen en klachten zijn erg geschikt voor online therapie. Online therapie via beeldbellen is even effectief als een behandeling op locatie en lijkt op de meeste gebieden op elkaar.

Wat is de vergoeding van een online psycholoog?

Het grootste deel van online therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn hier enkele voorwaarden aan gebonden zoals: De online therapie wordt gegeven door een BIG-geregistreerd psycholoog. De Online Therapeut heeft met veel bekende Nederlandse zorgverzekeraars afspraken gemaakt. Betreft dit jouw zorgverzekeraar dan wordt de online therapie volledig vergoed (m.u.v. het eigen risico van de zorgverzekering). De verleende zorg komt in aanmerking voor vergoeding. De aangeboden behandelingen van de online psycholoog zijn wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden. De therapie moet in de GGZ-richtlijnen staan als gebruikelijk voor de betreffende psychische klacht. De online psycholoog moet tijdens de therapie direct contact hebben met de cliënt. Hiermee wordt bedoeld videobellen, e-mailen, bellen en chatten. Een therapievorm die volledig zonder contact met een psycholoog wordt uitgevoerd, zoals sommige online zelfhulpmodules worden niet vergoed, tenzij het onderdeel is van een behandeling waarbij wel online gesprekken met een therapeut plaatsvinden. De diagnose valt onder vergoede zorg. Dit geldt zowel in de fysieke behandelkamer als bij online therapie. De zorgverzekering vergoed de meeste klachten, echter enkele klachten, zoals aanpassingsstoornissen worden niet vergoed door de zorgverzekering. Klik hier voor een volledig overzicht van de vergoedingen en tarieven.

In contact komen of advies vragen

Ben je op zoek naar psychologische begeleiding en wil je weten of online therapie die kan bieden. Blijf dan niet met jouw klachten rondlopen en maak een afspraak voor online therapie. Bij ons kun je vertrouwen op: • Persoonlijk advies • Geen wachtlijst • Direct een afspraak • Vergoeding door de zorgverzekering bij verreweg de meeste klachten