Hoe werkt online therapie?

Met online therapie, bijvoorbeeld via beeldbellen, helpt een erkend psycholoog je vanuit jouw eigen vertrouwde omgeving, dus vanuit huis of een andere vertrouwde omgeving. Op deze manier krijg jij nog steeds de ondersteuning die jij graag wilt, maar hoef je niet naar een minder vertrouwde locatie. Het kan ook zo zijn dat je minder mobiel bent en dan is online therapie ook een goed alternatief. de voorkeur hebt om laagdrempelig een psychologische behandeling te starten. Een psychologische behandeling via videobellen is net zo effectief als een persoonlijke behandeling op locatie. Je bespreekt samen wat voor jou prettig werkt. Met de expertise van deonlinetherapeut.nl en onze ruime ervaring in online therapie krijg je al snel hetzelfde vertrouwen als in de behandelkamer, maar dan op afstand. Wil je dit ervaren of persoonlijk advies over of online therapie bij jouw situatie past? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

Wat is online therapie via beeldbellen?

Online therapie via beeldbellen komt sterk overeen met therapie op locatie. Maar wat is beeldbellen? Beeldbellen is bellen terwijl je elkaar ziet. Om met jou te kunnen beeldbellen maken we gebruik van een daarvoor geschikt en veilig platform, te vergelijken met Skype of Zoom, maar dan volgens de richtlijnen van de privacywet: de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Door corona hebben veel mensen (noodgedwongen) ervaring opgedaan met beeldbellen. De online therapie wordt gedaan door een BIG geregistreerd psycholoog en is daarmee erkend GZ psycholoog. Dit houdt in dat je behandelaar dus minstens even bekwaam is als behandelaars die therapie geven op locatie. Onze psychologische zorg voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen. Onze online behandelaren hebben eveneens ervaring met het geven van therapie op locatie].

Bij welke klachten is online therapie geschikt?

Online therapie kan bij veel verschillende psychische klachten helpen. Denk bijvoorbeeld aan: • Angst, Paniek, fobieën en dwang • Somberheid, rouw en depressie • Stress, overspannenheid en burn-out • Stress na ingrijpende levensgebeurtenissen en trauma (PTSS) • Onverklaarde lichamelijke klachten • Studie- en werkgerelateerde problemen • Levensfaseproblematiek • Stemmings- en gedragsproblemen bij dementie • ADHD en ADD • Eetbuistoornis Net als bij een conventionele persoonlijke behandeling op locatie zal de online behandelaar inschatten welke behandelvorm past bij jouw klachten, behoeften en situatie. Samen bepalen we hoe we jouw hulpvraag gaan invullen en hoe de psychologische behandeling verder wordt ingericht. Dit is hetzelfde als met een behandeling op locatie. Het merendeel van de behandelvormen en klachten zijn passend voor online therapie. Behandeling via beeldbellen is net zo effectief als een behandeling op locatie en lijkt op de meeste gebieden op elkaar.

Wat zijn de tarieven van een online psycholoog?

Het grootste deel van online therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn hier enkele voorwaarden aan gebonden zoals: De online psycholoog is BIG-geregistreerd. De Online Therapeut heeft met veel reguliere Nederlandse zorgverzekeraars een contract afgesloten. Geldt dit voor jouw zorgverzekeraar dan wordt de online therapie geheel vergoed (m.u.v. het eigen risico van de zorgverzekering). De verleende zorg komt in aanmerking voor vergoeding. De online therapie die wordt aangeboden moet wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden zijn. De therapie moet in de GGZ-richtlijnen staan als aanbevolen voor de betreffende psychische klacht. Tijdens de online therapie moet er sprake zijn van direct contact tussen de cliënt en de online psycholoog. Hiermee wordt bedoeld beeldbellen, e-mailen, bellen en chatten. Een therapievorm die volledig zonder contact met een psycholoog wordt gedaan, zoals sommige online zelfhulpmodules worden niet vergoed, behalve als het deel uitmaakt van een behandeling waarbij wel online gesprekken met een therapeut plaatsvinden. De diagnose valt onder vergoede zorg. Dit geldt zowel in de klassieke spreekkamer als bij een online psycholoog. De zorgverzekering vergoed de meeste klachten, echter een aantal klachten, zoals specieke fobieën worden niet vergoed door de zorgverzekering. Klik hier voor een volledig overzicht van de vergoedingen en tarieven.

Vragen over online therapie?

Ben je op zoek naar psychologische begeleiding en wil je weten of online therapie die kan bieden. Blijf dan niet met jouw klachten rondlopen en maak een afspraak voor online therapie. Bij ons kun je vertrouwen op: • Persoonlijk advies • Geen wachtlijst • Direct een afspraak • Vergoeding door de zorgverzekering bij verreweg de meeste klachten