Wat is online therapie?

Online therapie maakt het mogelijk om gesprekken te voeren met een erkend psycholoog vanuit een voor jou prettige en vertrouwde omgeving. Op deze manier krijg jij nog steeds de hulp die jij nodig hebt, maar kies jij de locatie. Het kan ook zo zijn dat je minder mobiel bent en dan is online therapie ook een goed alternatief. Online therapie is ideaal wanneer je [fysiek of mentaal niet in staat bent om een psycholoog persoonlijk te bezoeken. Een psychologische behandeling via videobellen is net zo effectief als een persoonlijke behandeling op locatie. Je bespreekt samen wat voor jou prettig werkt. Met de expertise van deonlinetherapeut.nl en onze ruime ervaring in online therapie krijg je al snel hetzelfde vertrouwen als in de behandelkamer, maar dan op afstand. Wil je dit ervaren of persoonlijk advies over of online therapie bij jouw situatie past? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

Wat is online therapie via beeldbellen?

Online therapie via beeldbellen komt sterk overeen met therapie op locatie. Maar wat is beeldbellen? Bij beeldbellen heb je contact op afstand terwijl je elkaar ziet. Om met jou te kunnen beeldbellen maken we gebruik van een daarvoor geschikt en veilig platform, te vergelijken met Skype of Zoom, maar dan volgens de richtlijnen van de privacywet: de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Door corona hebben veel mensen (noodgedwongen) ervaring opgedaan met beeldbellen. Onze online psychologen zijn BIG geregistreerd en erkend GZ psycholoog. Dit wil zeggen dat je behandelaar minstens even bekwaam is als behandelaars die reguliere therapie geven. Onze psychologische zorg voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen. Daarnaast hebben onze online psychologen ook ervaring met het geven van therapie op locatie].

Wanneer is therapie via videobellen geschikt?

Online therapie kan bij veel verschillende psychische klachten helpen. Denk bijvoorbeeld aan: • Angst, Paniek, fobieën en dwang • Somberheid, rouw en depressie • Stress, overspannenheid en burn-out • Stress na ingrijpende levensgebeurtenissen en trauma (PTSS) • Onverklaarde lichamelijke klachten • Studie- en werkgerelateerde problemen • Levensfaseproblematiek • Stemmings- en gedragsproblemen bij dementie • ADHD en ADD • Eetbuistoornis Ook bij online therapie zal de online psycholoog inschatten welke behandelvorm geschikt is voor jouw klachten, behoeften en situatie. In overleg bepalen we hoe we jouw hulpvraag gaan invullen en hoe de online behandeling verder wordt ingericht. Dit is hetzelfde als met een behandeling op locatie. Veel van de soorten behandelingen en klachten zijn erg geschikt voor online therapie. Online therapie via beeldbellen is even effectief als een behandeling op locatie en wordt voor het grootste gedeelte op dezelfde manier ingevuld.

Wat is de vergoeding van een online psycholoog?

De meeste online therapie is gedekt vanuit de basisverzekering. Wel zijn hier een aantal voorwaarden aan gebonden zoals: De online psycholoog is BIG-geregistreerd. De Online Therapeut heeft met veel bekende Nederlandse zorgverzekeraars een contract afgesloten. Betreft dit jouw zorgverzekeraar dan wordt de online therapie geheel vergoed (m.u.v. het eigen risico van de zorgverzekering). De verleende zorg komt in aanmerking voor vergoeding. De aangeboden behandelingen van de online psycholoog zijn wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden. De therapie moet in de GGZ-richtlijnen staan als geschikt voor de betreffende psychische klacht. De online psycholoog moet tijdens de therapie direct contact hebben met de cliënt. Hiermee wordt bedoeld videobellen, e-mailen, bellen en chatten. Een behandeling die geheel zonder contact met een psycholoog wordt uitgevoerd, zoals bepaalde online zelfhulpmodules worden niet vergoed, behalve als het deel uitmaakt van een behandeling waarbij wel online gesprekken met een therapeut plaatsvinden. De diagnose valt onder vergoede zorg. Dit geldt zowel in de klassieke spreekkamer als bij een online psycholoog. De zorgverzekering vergoed de meeste klachten, alleen enkele klachten, zoals aanpassingsstoornissen worden niet vergoed door de zorgverzekering. Klik hier voor een volledig overzicht van de vergoedingen en tarieven.

In contact komen of advies vragen

Heb je psychologische hulp nodig en wil je weten of online therapie die kan bieden. Blijf dan niet met jouw klachten rondlopen en neem met de online therapeut contact op voor advies of maak direct een afspraak. Bij ons kun je vertrouwen op: • Persoonlijk advies • Geen wachtlijst • Direct een afspraak • Vergoeding door de zorgverzekering bij verreweg de meeste klachten