Wat is online therapie?

Online therapie maakt het mogelijk om gesprekken te voeren met een erkend psycholoog vanuit een voor jou prettige en vertrouwde omgeving. Zo ontvang jij nog steeds de hulp die jij nodig hebt, maar kies jij de locatie. Voor mensen die slecht ter been zijn is online therapie ook geschikt. Online therapie is ideaal wanneer je [fysiek of mentaal niet in staat bent om een psycholoog persoonlijk te bezoeken. Mogelijk vraag je je af of online therapie net zo goed werkt als behandelingen bij een reguliere praktijk. De online therapieën die wij aanbieden zijn allemaal wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden. Daarnaast is de technologie enorm vooruit gegaan, waardoor het online platform kwalitatief beter is geworden. Wil je dit ervaren of persoonlijk advies over of online therapie bij jouw situatie past? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

Wat is online therapie via beeldbellen?

Online therapie via beeldbellen is op veel vlakken vergelijkbaar met therapie op locatie. Maar wat houdt beeldbellen precies in? Bij beeldbellen heb je contact op afstand terwijl je elkaar ziet. Om met jou te kunnen beeldbellen maken we gebruik van een daarvoor geschikt en veilig platform, te vergelijken met Skype of Zoom, maar dan volgens de richtlijnen van de privacywet: de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Door corona hebben veel mensen (noodgedwongen) ervaring opgedaan met beeldbellen. Onze online psychologen zijn BIG geregistreerd en erkend GZ psycholoog. Je behandelaar is dus minstens even bekwaam als behandelaars die therapie geven op locatie. Onze psychologische zorg voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen. Onze online behandelaren hebben eveneens ervaring met het geven van therapie op locatie].

Wanneer is therapie via videobellen geschikt?

Online therapie kan bij veel verschillende psychische klachten helpen. Denk bijvoorbeeld aan: • Angst, Paniek, fobieën en dwang • Somberheid, rouw en depressie • Stress, overspannenheid en burn-out • Stress na ingrijpende levensgebeurtenissen en trauma (PTSS) • Onverklaarde lichamelijke klachten • Studie- en werkgerelateerde problemen • Levensfaseproblematiek • Stemmings- en gedragsproblemen bij dementie • ADHD en ADD • Eetbuistoornis Net als bij een conventionele persoonlijke behandeling op locatie zal de online psycholoog inschatten welke behandelmethode geschikt is voor jouw klachten, behoeften en situatie. In overleg bepalen we hoe we jouw hulpvraag gaan invullen en hoe de psychologische behandeling verder wordt ingericht. Dit is hetzelfde als met een behandeling op locatie. Het merendeel van de soorten behandelingen en klachten zijn erg geschikt voor online therapie. Online therapie via beeldbellen is even effectief als een behandeling op locatie en lijkt op de meeste gebieden op elkaar.

Wat zijn de tarieven van een online psycholoog?

Het grootste deel van online therapie is gedekt vanuit de basisverzekering. Wel zijn hier een paar voorwaarden aan gebonden zoals: De online therapie wordt gegeven door een BIG-geregistreerd psycholoog. De Online Therapeut heeft met de meeste bekende Nederlandse zorgverzekeraars een contract afgesloten. Betreft dit jouw zorgverzekeraar dan wordt de behandeling van de online psycholoog geheel vergoed (m.u.v. het eigen risico van de zorgverzekering). De verleende zorg komt in aanmerking voor vergoeding. De online therapie die wordt aangeboden moet wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden zijn. De behandeling moet in de GGZ-richtlijnen beschreven staan als gebruikelijk voor de betreffende mentale klacht. Tijdens de online therapie moet er sprake zijn van direct contact tussen de cliënt en de online psycholoog. Hiermee wordt bedoeld videobellen, e-mailen, bellen en chatten. Een therapievorm die volledig zonder contact met een psycholoog wordt gedaan, zoals sommige online zelfhulpmodules worden niet vergoed, behalve als het deel uitmaakt van een behandeling waarbij wel online gesprekken met een psycholoog plaatsvinden. De diagnose valt onder vergoede zorg. Dit geldt zowel in de klassieke spreekkamer als bij een online psycholoog. De zorgverzekering vergoed de meeste klachten, alleen enkele klachten, zoals relatieproblemen worden niet vergoed door de zorgverzekering. Klik hier voor een volledig overzicht van de vergoedingen en tarieven.

In contact komen of advies vragen

Heb je psychologische hulp nodig en wil je weten of online therapie die kan bieden. Blijf dan niet met jouw klachten rondlopen en neem met de online therapeut contact op voor advies of maak direct een afspraak. Bij ons kun je vertrouwen op: • Persoonlijk advies • Geen wachtlijst • Direct een afspraak • Vergoeding door de zorgverzekering bij verreweg de meeste klachten