Hoe werkt online therapie?

Online therapie maakt het mogelijk om gesprekken te voeren met een erkend psycholoog vanuit een voor jou prettige en vertrouwde omgeving. Zo ontvang jij nog steeds de behandeling die jij graag wilt, maar kies jij de locatie. Voor mensen die minder mobiel zijn is online therapie een goede oplossing. Online therapie is ideaal wanneer je [fysiek of mentaal niet in staat bent om een psycholoog persoonlijk te bezoeken. Een psychologische behandeling via videobellen is net zo effectief als een persoonlijke behandeling op locatie. Je bespreekt samen wat voor jou prettig werkt. Met de expertise van deonlinetherapeut.nl en onze ruime ervaring in online therapie krijg je al snel hetzelfde vertrouwen als in de behandelkamer, maar dan op afstand. Wil je dit ervaren of persoonlijk advies over of online therapie bij jouw situatie past? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

Wat is online therapie via beeldbellen?

Online therapie via beeldbellen is op veel vlakken vergelijkbaar met therapie op locatie. Maar wat is beeldbellen? Bij beeldbellen heb je contact op afstand terwijl je elkaar ziet. Er wordt hiervoor een veilig platform gebruikt, vergelijkbaar met Skype of Zoom, die voldoet aan de richtlijnen van de privacywet: de algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De afgelopen jaren hebben veel mensen (noodgedwongen) ervaring opgedaan met beeldbellen. De online therapie wordt gedaan door een BIG geregistreerd psycholoog en is daarmee erkend GZ psycholoog. Dit houdt in dat je behandelaar dus minstens even bekwaam is als behandelaars die therapie geven op locatie. Onze psychologische zorg voldoet aan dezelfde kwaliteitseisen. Onze online behandelaren hebben eveneens ervaring met het geven van therapie op locatie].

Bij welke klachten is online therapie geschikt?

Online therapie kan bij veel verschillende psychische klachten helpen. Denk bijvoorbeeld aan: • Angst, Paniek, fobieën en dwang • Somberheid, rouw en depressie • Stress, overspannenheid en burn-out • Stress na ingrijpende levensgebeurtenissen en trauma (PTSS) • Onverklaarde lichamelijke klachten • Studie- en werkgerelateerde problemen • Levensfaseproblematiek • Stemmings- en gedragsproblemen bij dementie • ADHD en ADD • Eetbuistoornis Ook bij online therapie zal de online behandelaar inschatten welke behandeling geschikt is voor jouw klachten, behoeften en situatie. Samen bepalen we hoe we jouw hulpvraag gaan invullen en hoe de psychologische behandeling verder wordt ingericht. Dit is vergelijkbaar met een behandeling op locatie. Verreweg de meeste van de soorten behandelingen en klachten zijn erg geschikt voor online therapie. Behandeling via beeldbellen is even effectief als een behandeling op locatie en wordt voor het grootste gedeelte op dezelfde manier ingevuld.

Wat is de vergoeding van een online psycholoog?

Het merendeel van de online therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn hier een paar voorwaarden aan gebonden zoals: De online psycholoog is BIG-geregistreerd. De Online Therapeut heeft met veel reguliere Nederlandse zorgverzekeraars afspraken gemaakt. Betreft dit jouw zorgverzekeraar dan wordt de behandeling van de online psycholoog geheel vergoed (m.u.v. het eigen risico van de zorgverzekering). De verleende zorg komt in aanmerking voor vergoeding. De online therapie die wordt aangeboden moet wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden zijn. De behandeling moet in de GGZ-richtlijnen staan als geschikt voor de betreffende psychische klacht. De online psycholoog moet tijdens de therapie direct contact hebben met de cliënt. Hieronder wordt verstaan beeldbellen, e-mailen, bellen en chatten. Een therapievorm die volledig zonder contact met een psycholoog wordt uitgevoerd, zoals sommige online zelfhulpmodules worden niet vergoed, tenzij het onderdeel is van een behandeling waarbij wel online gesprekken met een behandelaar plaatsvinden. De diagnose valt onder vergoede zorg. Dit geldt zowel in de klassieke behandelkamer als bij online therapie. De zorgverzekering vergoed de meeste klachten, echter een aantal klachten, zoals aanpassingsstoornissen worden niet vergoed door de zorgverzekering. Klik hier voor een volledig overzicht van de vergoedingen en tarieven.

Vragen over online therapie?

Heb je psychologische hulp nodig en wil je weten of online therapie die kan bieden. Blijf dan niet met jouw klachten rondlopen en maak een afspraak voor online therapie. Bij ons kun je vertrouwen op: • Persoonlijk advies • Geen wachtlijst • Direct een afspraak • Vergoeding door de zorgverzekering bij verreweg de meeste klachten