Is een online psycholoog geschikt voor mij?

Ervaar je de laatste tijd veel stress, pieker je regelmatig of heb je overige belemmerende psychische klachten, maar zie je op tegen een fysieke afspraak bij een reguliere psycholoog? Heb je eventueel twijfels over of online therapie wel iets voor jou is? Lees dan verder zodat jouw vragen hopelijk beantwoord worden en jij met een gerust hart jouw online therapie kunt starten.

Hoe gaat online therapie in zijn werk?

In principe ziet de behandeling bij een online psycholoog er hetzelfde uit als bij een reguliere psycholoog. Je vult het aanmeldformulier in en je geeft aan welk behandeltype jouw voorkeur heeft (videobellen, chatten of online zelfhulpmodules). Nadat wij jouw formulier binnen hebben nemen wij contact met je op met een mogelijke datum voor het eerste gesprek. Tijdens het intakegesprek brengen we gezamenlijk jouw psychische klachten en hulpvraag in kaart en kijken we wat De Online Therapeut precies voor jou kan betekenen. Vervolgens kan de online therapie beginnen.

Wat is de vergoeding van een online psycholoog?

Het merendeel van de online therapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel zijn hier een paar voorwaarden aan gebonden zoals:

  •  De online therapie wordt gegeven door een BIG-geregistreerd psycholoog.
  • De Online Therapeut heeft met veel bekende Nederlandse zorgverzekeraars afspraken gemaakt. Betreft dit jouw zorgverzekeraar dan wordt de online therapie geheel vergoed (m.u.v. het eigen risico van de zorgverzekering).
  • De verleende zorg komt in aanmerking voor vergoeding. De aangeboden behandelingen van de online psycholoog zijn wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden. De behandeling moet in de GGZ-richtlijnen staan als geschikt voor de betreffende psychische klacht.
  • Tijdens de online therapie moet er sprake zijn van direct contact tussen de cliënt en de online psycholoog. Hiermee wordt bedoeld beeldbellen, e-mailen, bellen en chatten. Een behandeling die volledig zonder contact met een psycholoog wordt uitgevoerd, zoals sommige online zelfhulpmodules worden niet vergoed, behalve als het onderdeel is van een behandeling waarbij wel online gesprekken met een behandelaar plaatsvinden.
  • De diagnose valt onder vergoede zorg. Dit geldt zowel in de klassieke behandelkamer als bij een online psycholoog. De zorgverzekering vergoed de meeste problemen, echter enkele klachten, zoals specieke fobieën worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Klik hier voor een volledig overzicht van de vergoedingen en tarieven.

Online therapie op maat

De Online Therapeut ondersteunt mensen met diverse klachten , zoals angst, depressie en trauma. Dit doen wij door het gebruik van verschillende therapievormen. Net zoals bij een reguliere psycholoog wordt per persoon en hulpvraag gekeken hoe de online therapie het beste georganiseerd kan worden. Zo krijg jij altijd de zorg aangeboden die past bij jouw klachten. Heb je nog vragen over online therapie en wil je die direct aan onze psychologen stellen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.